Hej svensk – Sverige idag

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Hej svensk är en dokumentär som du kan se på SVT och som skildrar en klass där enda svennen eleverna känner är deras lärarinna Maja.

Ryszard Solarz film Hej svensk skildrar en skolklass i Kvarnbackaskolan i Husby där den enda infödda svensken i klassen är fröken Maja Lundberg. Barnen kallar henne  skämtsamt för ”svenne banan”. Hon försöker till varje pris hjälpa sina elever att ta del av det Sverige hon känner. Hon vill lära ut de värderingar som den svenska skolan står för.

Med stor ömhet skildras klassen med endast elever med utländsk bakgrund går. Den enda svennen de känner är deras Maja som jag tycker gör ett otroligt bra jobb.

Men med filmen följer också en fråga: ska svenska barn, med föräldrar från annat land, inte känna en enda svenne – förutom lärarinnan? Är detta resultatet av att alla invandrare har rätt att bosätta sig var de vill? Kommer barnen att klara sig lika bra som andra barn med svenne-vänner som därigenom får en bredare inblick i “våra” svenska vanor och kontaktnät?

Jag tar inte ställning för någon – tycker bara att detta är frågor som är viktiga att prata om för att alla ska få en chans.

Detta är inlägg 16 av 100 under rubriken #blogg100

 

Share this post with your friends

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on email